Lek og læring i barnehagen

Når du får tilbakemelding fra barnet om at «jeg har bare lekt i dag», da har barnet ditt egentlig tilegnet seg kunnskap som er uvurderlig gjennom oppveksten og livet ellers.

Barn leker fordi leken er nødvendig for å vokse og utvikle seg. Lek er ikke bare lek, den er barns viktigste arena for læring. Lek er barnehagens helt sentrale arbeidsmetode. Gjennom leken får barn motoriske, kognitive, kommunikative og sosiale ferdigheter. Leken er identitetsskapende og bidrar til at barn får en forståelse av seg selv på en rekke ulike områder. Leken er indremotivert og er en måte barn bearbeider inntrykk, følelser og andre opplevelser.

Som voksne er vi lekne, tilgjengelige, oppmuntrende, inspirerende og deltakende i barnets lek.

Barn er av natur nysgjerrige. Gjennom deltagelse og undring i et inspirerende fellesskap sikrer vi at barna utvikler gode læringsstrategier. Barna får testet ut egne teorier og hypoteser, utvikler evne til undring og til søken etter kunnskap. Det er viktige læringsprosesser når barnet tar til seg ny kunnskap både i barnehagen, på skolen og videre i livet.

Alle opplevelser kan gi mulighet for samtaler, undring og læring. I samspill med andre bearbeider barna inntrykk og opplevelser og gjør seg viktige erfaringer underveis.

Læringssituasjoner finner vi både i aktiviteter som er planlagt og ledet av en voksen, men også i hverdagssituasjoner som frilek, måltid, påkledning og turer. Gode og trygge relasjoner, både til voksne og andre barn, er viktig her.

Personvern